Vad är hundfreestyle och vad krävs?

Hundfreestyle är en sport som blivit allt mer populär under de senaste åren. Det handlar helt enkelt om att hundens ägare eller förare ska visa på att dennes samspel med hunden är gott och att hunden är lydig. Men hur går träningen till, hur ser en uppvisning ut och vilken utrustning krävs?

Utrustning för hundfreestyle

När det gäller hundfreestyle krävs det faktiskt inte alls speciellt mycket utrustning. Man kan träna inomhus eller utomhus men det är klokt att se till att man har relativt gott om plats. Det finns annars en risk för att man råkar snubbla på något och det är inte lätt att röra sig och väggar eller annat är i vägen.

En sak som är viktigt att tänka på är att man har bra kläder som man kan röra sig i. Det kan till exempel vara klokt att använda sig av jaktkläder av bra kvalitet som dessutom håller även om man vill träna utomhus. Kläderna är också anpassade för olika väder och det gör att man kan träna ute oavsett vilket klimat det är.

Träning

En sak som är viktig att tänka på är att man ser till att hunden har förtroende för en under hela träningen. Man får till exempel inte slå en hund om den inte kan eller vill göra en viss sak. Om man vill att hunden ska hoppa över ett ben som man håller i luften gäller det att man börjar på en lägre nivå. Om hunden hoppar och inte klarar hoppet kan den bli rädd och då kan det bli svårt att få den att hoppa igen. Om man däremot börjar med att bara ha benet på marken och sedan sakta höjer det lär sig hunden snart hur den ska göra.

Det kan vara roligt att träna till musik men till en början kan det vara klokt att ha musiken avstängd eller på en mycket låg nivå så att hunden kan höra kommandon med mera ordentligt.

Hur går uppvisningar till?

Överlag handlar hundfreestyle om att hunden och föraren ska utföra olika rörelser tillsammans. Det ser nästan ut som att de utför en typ av dans. Hunden ska visa sig lydig och föraren ska enkelt kunna få den att utföra de rörelser som krävs. Ofta utförs programmet till musik och det kan antingen vara som så att föraren själv satt samman sitt program, eller så finns det et förutbestämt program som ska följas. Uppvisningen sker framför domare som bedömer varje rörelse och sätter poäng på den. De ekipage som fått det högsta poängantalet vinner.

När det gäller hundfreestyle finns det inte några generella regler för vilka hundar som får vara med eller inte. Det krävs inte heller att man ska ha några speciella kläder eller liknande så länge man utför programmet på rätt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *