Första hjälpen för hunden

Om man har en hund kan det vara klokt att lära sig lite första hjälpen för hund. Oavsett om man har en eller flera hundar, om man bor i stan eller på landet kan det vara klokt att kunna en del. Men vad exakt är det bra att kunna?

Hjärt- och lungräddning

Om man har en hund kan man råka ut för att hamna i en situation där hunden behöver få hjälp med att andas, eller kanske med att få igång sitt hjärta. Det är inte någon som vill hamna i den här situationen men om den uppstår kan det vara skönt att veta vad man håller på med.

Om man påträffar en medvetslös hund som inte andas eller som inte har puls ska man påbörja hjärt- lungräddning på den. Man bör kontrollera om hunden har fin färg på sina slemhinnor. Om de är blåaktiga tyder det ofta på att blodet inte cirkulerar, eller på att hunden inte syresätter sig. Man kontrollerar också om hunden kan andas och om munnen samt de övre luftvägarna är fria. Dra fram tungan för att kolla långt bak i munnen. Det är också bra att tänka på att hundens pupiller blir stora och inte reagerar om dess hjärta inte slår.

Man börjar alltid med att göra bröstkompressioner på hunden. Det här gör man för att hundens blod ska fortsätta flöda i kroppen. Kompressionerna görs med händerna och man trycker då på hundens bröstkorg. Man trycker ungefär 30 gånger med en hastighet på omkring 80 kompressioner per minut hos en liten hund, respektive 100 kompressioner per minut för en mindre hund.

Efter det gör man två inblåsningar med luft i hundens nos. Man tar tag med handen runt hundens nos, och formar den till en slags tratt. Sedan blåser man så att man ser att hundens bröstkorg höjs. Om det är en liten hund får man inte blåsa för hårt.

Det är sedan dags att fortsätta med kompressioner och inblåsningar omväxlande tills dess att man kommer till veterinär eller tills hunden börjar andas och får puls igen. Genom att påbörja hjärt- lungräddning snabbt om något händer kan man lyckas rädda livet på både stora och små hundar. Det är alltså bra att lära sig. Ofta ordnas kurser hos kennelklubbar med mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *