Agility

Det var från allra första början inte tänkt att agility skulle bli en sport som så. Till en början var det faktiskt som så att agility bara var en form av underhållning som föregick i pauser under hästtävlingar. Det var just hästtävlingarna som gav inspirationen till att starta tävlingar även inom agility. Agility började sedan att visas upp på större hundutställningar.

Hur går agility till?

Agility är en form av hinderbana som hunden ska springa. Hundens ägare eller förare ska guida hunden genom banan så att hindren tas i rätt ordning. Banan kan bestå av flera olika hindertyper och det är vanligt att mellan 15-20 hinder används på en bana. Det handlar helt enkelt om att hunden ska ta sig genom hinderbanan på så kort tid som möjligt och med så få fel som möjligt.

Olika hinderyper

I agility kan man bland annat stöta på hindertyper som hopphinder, tunnlar, vippbrädor och olika balansbommar. Det finns också däck att hoppa igenom samt pinnar att gå slalom mellan. Hunden måste med andra ord både vara duktig på att hoppa, balansera och framför allt på att lyda sin förare. De olika hindren kan förändras något mellan olika hundars storlekar. Små hundar har till exempel lägre hinder och däcket hunden ska hoppa igenom är också lägre.

Hur får man fel?

När man tävlar i agility kan man få fel på flera olika sätt. Om man exempelvis river ett hinder ger de fel, att ta fel väg ger fel, om hunden hoppar fler hinder blir man utesluten med mera. När det gäller balansbrädor med mera får man fel om hunden hoppar av den för tidigt. Man kan också bli diskvalificerad om hunden till exempel kissar eller bajsar i eller på något av hindren som finns på banan. Det gäller alltså att rasta hunden innan tävlingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *