Hägna in för hunden

Om du vill kunna släppa ut din hund utan att behöva ha full koll på den hela tiden är risken väldigt stor att du behöver hägna in din tomt, uteplats eller annan yta där hunden kan vistas. Det ger både hunden skydd och gör att förbipasserande inte störs. Men hur skapar du en bra inhägnad?

Hägna in större områden till stor hund

Om du har en större hund och vill hägna in en större yta kan nät vara smart. De finns i flera former och praktiska fårstängsel och fårnät hittar du online till bra pris. De duger utmärkt som hundstängsel så länge hunden inte kan ta sig igenom maskorna. Ett nät är relativt lätt att sätta upp och det är förhållandevis billigt samt tåligt. Dessutom kräver det inget underhåll, vilket ett trästaket gör.

Regler för hundgårdar

Om du inte vill eller kan hägna in en större yta kan en hundgård vara ett alternativ. Men den måste vara tillräckligt stor, och hunden ska ha en upphöjd liggplats. Dessutom måste du se till att den rastas, och att den har tillgång till mat samt vatten. Hundgården ska inte heller kunna skada hunden och du måste se till att den inte går att rymma från. En hund får inte heller lämnas hur länge som helst i en hundgård.

Att ha hunden lös

Om du bor lantligt, långt ifrån större vägar, och din hund inte springer långt kan det också finnas möjlighet att ha hunden lös. Tänk bara på att det finns regler för hur en hund får vara lös i naturen under vissa delar av året. Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om det som i folkmun ofta kallas för koppeltvång men som egentligen inte är ett tvång. Det handlar bara om att du ska ha optimal kontroll på din hund så att den inte kan störa djuren.

Inhägnad för valpar

När det gäller valpar kan det vara påfrestande att ha dem lösa inomhus hela tiden. Många väljer att placera dem i burar men det är faktiskt inte tillåtet. Hos Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om vad som gäller. Att avgränsa ett eller flera rum till valparna är till exempel okej, men de får inte lämnas helt utan tillsyn hur som helst.

Hägna in trädgården

Har du en trädgård kan du i regel hägna in den åt hunden. Men om du vill bygga ett plank eller en mur kan du behöva bygglov och tillåtelse från grannarna. Ett vanligt staket med viss genomsiktlighet eller ett nätstängsel brukar dock inte vara något problem att sätta upp. Dock skadar det inte att ha en dialog med grannen om du önskar placera staketet precis vid tomtgränsen eftersom du då kan behöva gå in på grannens tomt för att utföra nödvändigt underhåll på andra sidan av staketet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *