Föda upp hundar

Att föda upp hundar kan vara en väldigt stimulerande sysselsättning, men det betyder långt mycket mer än att bara skaffa gulliga valpar. Det ligger otroligt mycket seriöst arbete för att få fram en bra valpkull.

Gör det på rätt sätt

Brinner du för en viss ras vill du den rasens bästa, och det vill rasklubben också. Därför finns det obligatoriska hälsoundersökningar som avelsdjuren måste genomgå, men även andra meriter inom utställning och prov för att säkerställa att hunden duger till avel.

Vill du vara med och verka för en bra framtid för din favoritras är det Svenska Kennelklubben och rasens rasklubb som du ska vara medlem i. Svenska Kennelklubben ger ett bra stöd för både uppfödare och valpköpare så att allt går rätt till enligt alla konstens regler.

Ibland kan en kennel behöva ta in lite nytt blod eller en annan linje i sin avel, och oft gös det med hundar från andra länder. Det kan vara dyrt att importera en för aveln värdefull hund.

Om du har en hunduppfödning registrerad som kennel och företag är det inte omöjligt att kunna ta företagslån med bra ränta för att exempelvis bygga ut hundgårdarna eller köpa in en avelshund från utlandet.

En seriös uppfödare säljer valpar med full stamtavla och alla papper i ordning. Tänk då på att det ska vara en FCI-ansluten kennelklubb som gäller för stamboken. Det finns undantag, men alla övriga hundar är oftast klassade som blandraser och designerhundar för oseriösa som vill tjäna pengar på dyra hundar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *