Att hitta rätt hund

Många som ska skaffa hund tar sig inte tiden att hitta rätt hund. De satsar mer på att köpa första bästa hund och det slutar inte alltid så bra. Men hur ska man göra för att hitta rätt hund?

Att köpa hund på annons

Om man vill få tag på en valp eller vuxen hund relativt fort kan ett alternativ vara att köpa hunden på annons. Det är dock som så att man inte kan veta helt säkert vad det är för hund som man köper. Det som står i annonsen behöver inte vara sant. Det berättas varje år om hur människor blir lurade när de köper hundar på annons.

Kontakta en uppfödare

Ett något säkrare sätt att köpa hund på är genom att kontakta en hunduppfödare. Då får man veta mer om rasen, valparna är vaccinerade och veterinärbesiktigade och de har också allt som oftast en så kallad dolda fel försäkring. Det betyder att man kan få tillbaka en del av hundens värde om det skulle visa sig att den har en ärftlig sjukdom som gör att den inte kan användas till det man beräknat ha den till.

När man köper en hund från en uppfödare kan man få betala ett par kronor mer men de pengarna är det värt.

Hitta rätt ras

Innan man köper en hund måste man först och främst fundera över vilken ras man vill ha. Ska hunden vara stor, liten, vill man kunna jaga med del? En annan sak som är viktig att tänka igenom är hundens päls. Om man inte vill eller kan lägga flera timmar i veckan på pälsvård kan det vara klokt att välja en hund som inte behöver klippas och som inte heller har lång päls. Det finns också vissa hundar som är mer eller mindre lämpliga för allergiker. Om man vet att man själv eller någon annan i familjen är allergisk kan det vara klokt att besöka hunduppfödare av lite olika raser för att se om det finns någon ras man inte reagerar mot.

Vad ska hunden användas till?

Man måste också fundera över vad hunden ska användas till. Om man vill jaga är en pudel kanske inte det bästa valet och om man ska ställa ut hunden är det bättre att ha en renrasig hund än en blandras. Samma sak gäller om det är avel man är intresserad av. Det är till exempel inte så många som söker efter blandrashundar som innehåller flera olika raser. Om man däremot ska tävla i agility eller liknande kan det fungera med i stort sett vilka raser som helst. Man behöver till exempel inte ha en renrasig hund för att den ska vara duktig i lydnad och få priser där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *