Lägga om sår

En annan sak som är riktigt bra att kunna är att lägga om sår. Om hunden till exempel får ett sår som blöder kraftigt är det bra om man kan lägga ett tryckförband som gör att blödningen avstannar något. Men hur gör man egentligen för att lägga om sår?

Tryckförband

Ett tryckförband lägger man på ett sår som blöder kraftigt. Det kan till exempel vara så att hunden skadats av ett vilt djur eller liknande. Förbandet läggs genom att man trycker kompresser eller rullar av gasbinda mot såret så att det blöder mindre. Bandaget kan sedan bindas med linda eller mer gasbinda så att det sitter åt relativt hårt. Det är sedan viktigt att ta sig till en veterinär snabbt.

Förband på tassar

Om hunden fått ett sår på en tass eller blivit mycket irriterad av vägsalt kan man behöva bandagera tassen. Det är då viktigt att man ser till att lägga bomull mellan trampdynorna så att det inte samlas massor av smuts eller fukt där. Man lindar sedan tassen och en bit upp på benet. Det är viktigt att varken linda för hårt eller för löst. Om man inte lindar hårt nog kommer bandaget att ramla av, och lindar man för hårt kan blodet stoppas från att cirkulera. Bandaget behöver sedan skyddas när man är ute och går med hunden.

Tillfälliga förband

Om hunden behöver ett tillfälligt förband för att man sedan ska ta den till veterinären kan man också linda med elastisk linda eller gasbinda utan att vara lika noggrann.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *