Första hjälpen-kit för hunden

Oavsett om man har långt eller nära till sin veterinär kan det vara klokt att ha ett första hjälpen-kit för hunden nära till hands. Men vad ska ett sådant egentligen innehålla och hur ska man förvara det?

Första hjälpen-kit för promenader och utflykt

Det kan vara bra att ha ett lite mindre kit att ha med sig på promenader och dagsutflykter. Det ska inte innehålla för mycket saker eftersom att det ska vara lätt att ta med sig. Det som kan vara bra att ha med sig är en liten pipett med sårrengöring, en elastisk linda, sårtejp och kanske en liten plasttoffla till hunden. Kortisontabletter kan också vara klokt att ha med sig, samt telefonnummer till veterinären. På så sätt är man väl föreberedd för olyckor.

Ett större kit att ha hemma

Även när man är hemma är det klokt att ha ett lite större första hjälpen-kit. I det kan man ha större behållare med sårtvätt, lite olika sorters öronrengöring, avmaskningsmedel med mera. Det är också klokt att ha pincett, fästingborttagare, tandstensskrapa och lite annat. När det gäller bandagering kan det också vara bra att ha lite olika lindor, bomull och självhäftande linda hemma. Då kan man lägga om både större och mindre sår för att stoppa blödningar med mera innan man kommer till veterinär.

Förvaring av kitet

När man väl har satt ihop ett första hjälpen-kit för hunden gäller det också att förvara det på ett bra ställe. Om man har sakerna på olika ställen kommer man inte att hitta dem när man behöver dem. Det kan till exempel vara bra att ha kitet i hallen eller i badrummet. Då har man det nära till hands och man kan dessutom tvätta av hunden direkt i handfatet eller duschen innan man behandlar sår och liknande. En annan fördel är att man ofta har lite bättre ljus i badrummet och att utrymmet är lätt att göra rent när man har behandlat hunden. Det går också att stänga dörren så att hunden stannar kvar inne i rummet.

Mediciner att ha hemma till hunden

Det finns också en del medicinska preparat som kan vara bra att ha hemma till hunden. Om hunden tar några mediciner är det självklart att man har dem hemma. Det är inte heller fel att ha lite extra medicin hemma eftersom mediciner kan ta slut med mera. Om man ska resa bort är det också klokt att ha med sig egna mediciner då man inte kan garantera att det går att få tag i medicinen överallt. Det är speciellt viktigt om man ska åka utomlands. Det kan till exempel vara bra att kontakta Läkemedelsverket för att få reda på mer. Sedan är saker som kortison, skölj för ögonen med mera också bra att ha hemma om något skulle hända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *