När är det dags att kontakta veterinären?

Många som har hund åker till veterinären i tid och otid. Andra åker ytterst sällan dit eftersom det kostar en hel del per besök. Men när är det egentligen dags att kontakta sin veterinär?

Om hunden har sår

Om hunden har fått ett litet sår kan man vanligen ta hand om det själv. Om det däremot sitter fast något i såret kan det vara klokt att kontakta veterinären. Man bör inte försöka dra bort saker på egen hand eftersom det både kan göra skadan större och dessutom orsaka blödningar. I de fall såret inte vill sluta blöda, om det är stort eller djupt är det också klokt att besöka veterinären. Man bör också se till att man kontaktar sin veterinär om hunden blivit biten av en annan hund eller andra djur.

Vid ormbett

Om hunden blivit biten av en orm är det viktigt att man har den i stillhet och genast tar den till veterinären. Speciellt viktigt är det om en huggorm eller annan giftorm bitit hunden. Om man har kortisontabletter för hund tillgänglig kan man med fördel ge en sådan men man måste trots allt se till att ta sig till en veterinär.

Vid hög feber

Ibland kan hunden få feber. I de fall man tar tempen på den och ser att den är kraftigt förhöjd kan det vara klokt att ringa till sin veterinär och rådgöra om hur man ska gå tillväga. I vissa fall kan det vara allvarliga sjukdomar och infektioner som ligger bakom febern och de kan behöva behandlas.

Förlossningsproblem

En tik som ska valpa kan få problem med att få fram valparna. Det gäller att hålla lite extra koll på tiken. Om inget händer är det viktigt att få tag i en veterinär som kan hjälpa till. Om man inte får ut valparna kan man riskera att förlora både dem och tiken. I de allra flesta fall tvingas man ta till kejsarsnitt om valparna inte kan komma ut som vanligt.

Om hunden tycks må väldigt dåligt

I vissa fall kan man inte finna någon särskild anledning till att hunden mår dåligt. Det kan bara vara så att man plötsligt märker att hunden inte riktigt är sig själv. Den kan ha fått flytningar, det kan rinna ur ögonen, munnen kan lukta illa eller så har hunden börjat vingla när den går. Om hunden mår dåligt är det alltid bra att kontakta sin veterinär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *