Sköt hunden rätt

Idag lägger djurägarna allt mer pengar på avancerad djurvård, men i väldigt många fall är flera sjukdomar och besvär direkt relaterade till skötseln av djuret. Det gäller att ta hand om din bästa kompis på rätt sätt för att undvika sjukdomar, skador och misskötsel.

Plåsterlådan även för husdjuren

En olycka händer så lätt och du vet aldrig när hunden, katten eller kaninen råkar skada sig. Det behöver inte vara något allvarligt, men även små sår behöver ses över och rengöras, päls kan behöva klippas och det kan behövas ett bandage för att hålla området rent medan hunden är ute och gör sina behov.

En bra idé är att gå igenom sjukvårdslådan för hemmabruk och se att det finns saker som är bra för dina husdjur också. Pincett, fästingplockare, sax, bandage, sårtvätt som exempelvis Jodopax, tejp, kompresser, potatismjöl och tvättlappar kan vara bra att ha. Om djuret skulle skada sig eller om du behöver plocka en fästing så kan det vara bra att ha en bra belysning med dina badrumslampor, och hos Buildor hittar du olika typer av lampor och badrumsbelysning. Tänk på att inte släppa ut fästingen i naturen igen utan avliva den snabbt och enkelt.

Kloklippning

Alla hundar behöver få sina klor omskötta då och då. Vissa behöver klippas, andra kanske sliter tillräckligt bra på klorna på egen hand och andra kan behöva filas lite bara. Tillhör du dem som tycker att just kloklippning är lite läskigt så är det vanligt att hunden snappar upp sin sinnesstämning och reagerar med att bli stressad och ovillig att låna ut tassen till dig.

Tidningen Härliga Hund ger en väldigt bra steg för steg-lista på hur du ska klippa din hunds klor. Tänk på att vara lugn och sansad och om hunden är väldigt ovillig kanske du kan ta en klo om dagen eller dela upp klippningen på flera tillfällen istället. Det finns andra alternativ också, du kan använda en elektrisk kloslip eller vanliga fot- eller nagelfilar för att korta ner hundens klickande klor. Bilden visar för långa klor på en hund.

Fetma

Det blir allt fler överviktiga husdjur och veterinären Buba Badjie säger i en artikel i Aftonbladet att 40 % av de hundar och katter han möter är överviktiga.

Detta är allt annat än bra för husdjuren. Både hundar och katter kan drabbas av följdsjukdomar om de lider av fetma. Det är vanligt att tro att en hund ska ha lite hull och vara lite rund och go, men det stämmer inte. En fet hund lider kroppsligt lika mycket som en utmärglad hund, och att ha en fet hund är lika mycket vanvård som att svälta sin hund. Se till att du kan känna hundens revben under skinnet utan att behöva trycka, och en hund ska ha en midja bakom revbenen om du tittar på den ovanifrån. Ofta behöver hunden inte heller ha fri tillgång till mat utan kan behöva hjälp med att reglera kaloriintaget. Både du och hunden mår bra av motion så genom att promenera mera med din hund mår ni båda mycket bättre.

Sköter du om din hund rätt lever den längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *