Lydnad

Oavsett vilken hund man har eller hur gammal den är, kommer det att vara väldigt viktigt att man har en grundlydnad. Det innebär att hunden måste lyssna på sin ägare eller förare. Att träna lydnad är både roligt och dessutom viktigt. Hunden måste till exempel lära sig att komma på inkallning och dessutom måste man vänja hunden vid att man håller på med den. Men det många inte vet är att man också kan tävla i lydnad.

Hur går en lydnadstävling till?

Lydnadstävlingar sker ofta i form av så kallad rallylydnad. Då går man med sin hund längs en bana. Runt banan står skyltar utsatta med olika saker som hunden ska utföra. Det kan vara sitt, ligg, gå runt, vacker tass och så vidare. Det handlar sedan om att hunden ska göra sakerna så snabbt som möjligt, och även så korrekt som möjligt. Om hunden ska gå ett varv åt vänster men går åt höger eller kanske tar ett extra varv kan man få minuspoäng. Det gäller också att hunden är uppmärksam på sin förare. Om hunden inte visar intresse, hoppar över saker helt eller om föraren inte kan hålla den kvar inne på banan är risken stor att man blir utesluten.

Att träna lydnad

Lydnad är en hundsport som kan tränas var som helst. Det kan vara klokt att börja hemma, i en trygg miljö som hunden känner till. Sedan kan det vara dags att besöka parker och annat för att även träna där hunden kan finna intressanta saker som distraherar. Då gäller det att föraren är beredd och ser till att hunden inte tappar fokus. På en tävling finns ofta många människor, hundar med mera, men hunden ska hålla fokus på sin förare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *