Hund på arbetsplatsen – Vad är det som gäller?

Önskar du möjlighet att ta med dig din hund till arbetsplatsen eller har du en kollega som har hunden på plats, vilket inte uppskattas av er andra? Att ha med sig ett djur till en arbetsplats kan vara en knepig situation, men det finns lagar och regler som du kan nyttja. Detta gäller dock enbart i viss situationer. Du har aldrig rätt enligt lag att kräva att du ska få ha din hund på arbetsplatsen.

Det finns många sätt som man som företagare kan se till så att verksamheten fungerar snyggt och smärtfritt. Ett exempel är att man kan använda sig av https://nordlo.com/ för alla sina IT-lösningar, men man kan även se till att ha det städat och rent, göra roliga aktiviteter och se till att alla arbetar mot samma mål och budget. Utöver det är det viktigt att arbetsplatsen har en god arbetsmiljö. De anställda ska kunna utföra sina arbeten i lugn och ro och med de hjälpmedel som behövs.

Får man ha med sig sin hund till arbete?

Huruvida du får ha med dig din hund till arbetet eller inte är svårt att svara på. Om det inte finns en stor hundrädsla bland dina arbetskollegor eller allergi så är det upp till chefen att avgöra om hunden får vara på plats eller inte. Då gäller det naturligtvis att din hund kan uppföra sig och att den inte ställer till med problem eller skrämmer. Finns det allergi så har chefen en skyldighet att se till att “ta bort” orsaken till allergin och din hund är inte välkommen på arbetsplatsen.

Hundar och livsmedel

Skulle det vara så att du arbetar på ett företag där det finns livsmedel i lokalen så är reglerna mycket mer stränga. Du behöver då ta hänsyn till de lagar och regler som har sats upp av Livsmedelslagen.

Egen företagare

Är du ensam på ditt arbete och kanske arbetar som egen företagare? Då finns det naturligtvis ingenting som kan hindra dig från att ta med dig din lurviga vän till arbetet. Här är det dock viktigt att se till så att hunden har möjlighet att röra sig fritt och inte behöva ligga bunden under flera timmar. Detta gäller naturligtvis även för de hundar som får följa med till mer “allmänna” arbetsplatser.

Säkerhet

Hur säkert är det egentligen för dig att ha med din hund till arbetsplatsen? Vilken typ av arbete du har är också avgörande för om det är lämpligt att hunden är med eller inte. Ett kontor kan vara en mycket bättre plats än en läkarmottagning eller en byggarbetarplats. Du måste sätta din hundens och dina kunders/anställdas säkerhet i första rummet. En olycka händer så lätt, men kan skapa stora problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *